Nuffnang

Saturday, April 9, 2011

Donat Sedap!


Hari ni takde guna oven..hehe.. sebab nak buat donat. Tapi ada jugak donat yg bakar dalam oven tapi belum cuba lagi. Hmmm.. nanti lah esok lusa.

Resepi donat ni saya ambil dari myresepi.. donat kak besah, kat sini ye. Dah try 2 kali dah.. memang SEDAP, GEBU, LEMBUT! Itulah ciri-ciri donat kegemaran rakyat Malaysia :P

Resepi tak payah tulis le kat sini yek, dah ada step by step dalam gambar-gambar kat bawah ni. Ikut je..gerenti jadi. Kata Kak Besah.. "kalau keras.. tambah air, kalau lembik.. tambah tepung..". Jom mendonat kita!







Uli selama 15-20 minit sampai jadi lembut dan kenyal.

Tutup dengan tuala lembab dan biar 1 jam sampai naik 2 kali ganda. Tumbuk adunan untuk keluarkan udara. Kita nak bagi dia naik lagi sekali lepas terap.

Guna acuan donat dan terap sampai habis. Saya guna acuan yang kecil.. comey-comey je.



Lepas terap, letak dalam bekas, tabur tepung dan biar lagi 1/2 jam sampai naik 2x ganda.

Goreng dengan api sederhana panas hingga kekuningan. Kalau nak buat frozen, goreng separuh masak.

Lepas goreng, golek-golekkan dalam gula halus atau letak topping coklat, hias ikut suka :)))

No comments:

Post a Comment