Hari ni takde guna oven..hehe.. sebab nak buat donat. Tapi ada jugak donat yg bakar dalam oven tapi belum cuba lagi. Hmmm.. nanti lah esok lusa.
Resepi donat ni saya ambil dari myresepi.. donat kak besah, kat sini ye. Dah try 2 kali dah.. memang SEDAP, GEBU, LEMBUT! Itulah ciri-ciri donat kegemaran rakyat Malaysia :P
Resepi tak payah tulis le kat sini yek, dah ada step by step dalam gambar-gambar kat bawah ni. Ikut je..gerenti jadi. Kata Kak Besah.. "kalau keras.. tambah air, kalau lembik.. tambah tepung..". Jom mendonat kita!
Tutup dengan tuala lembab dan biar 1 jam sampai naik 2 kali ganda. Tumbuk adunan untuk keluarkan udara. Kita nak bagi dia naik lagi sekali lepas terap.
Lepas goreng, golek-golekkan dalam gula halus atau letak topping coklat, hias ikut suka :)))
No comments:
Post a Comment